Candida albicans pochodzi z rodziny drożdżaków i żyje w przewodzie pokarmowym, w którym stanowi część flory fizjologicznej jelita. Ten pasożytniczy grzyb w niewielkiej ilości nie przeszkadza w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, ponieważ współżyje z innymi mikrobami – bakteriami, które też składają się na florę przewodu pokarmowego.

Jednak w momencie, gdy dojedzie do zachwiania równowagi ilościowej drobnoustrojów bakteria ta otrzymuje idealne warunki do rozwoju, a leczenie candida albicans może być bardzo uciążliwe.

A dzieje się tak najczęściej na skutek masowo stosowanych antybiotyków przeciwbakteryjnych na które drożdżak jest odporny.

Przyczyny jakie mogą wywołać candidę to:

  • spadek odporności, który ułatwia rozprzestrzenianie się tej choroby również w innych częściach organizmu
  • niezdrowe odżywianie, brak warzyw i owoców w diecie, a także zbyt duża ilość cukru oraz substancji przetworzonych
  • cukrzyca, osoby które na nią chorują są bardziej narażone na kandydozę, dzieje się tak, ponieważ zwiększona ilość krwi w organizmie powoduje zaburzenia układu odporności
  • stresujący tryb życia, który również negatywnie wpływa na odporność organizmu, a co za tym idzie zwiększa prawdopodobieństwo wnikania patogenów
  • klimatyzacja, osoby o osłabionej odporności przebywające w pomieszczeniach klimatyzowanych mogą być bardziej narażone na przenikanie do ich organizmu szkodliwych bakterii. Szczególnie jeśli urządzenie chłodzące nie jest regularnie serwisowane.

Należy pamiętać, że jeśli candida zacznie pasożytować w naszym organizmie to z każdym kolejnym dniem nieleczona będzie się jeszcze bardziej rozprzestrzeniać. Szczególnie, że może ona codziennie powiększać swoje grzybnie na długość większą niż kilometr.

Ich działanie polega na wydalaniu enzymów trawiennych do tkanki w ten sposób osłabiają komórki białkowe, a te ulegają rozpadowi i stają się dla nich pożywieniem. Co jest bardzo niebezpieczne dla ludzkiego organizmu.

Takie oddziaływanie Candida albicans na ścianę jelita powoduje jego nieszczelność i przenikanie substancji, które normalnie nie powinny się pojawić we krwi. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych jak nerki czy wątroba. Pojawiają się niewspółmierne reakcje układu immunologicznego takie jak alergia pokarmowa, wziewna, na kosmetyki, zapachy.

Substancjami resztkowymi pozostałymi z rozpadu komórki tkanki odżywiają się często bakterie – najczęściej gronkowce i paciorkowce, które współistnieją z kandydozą.

Rodzaje grzybów Candida

Znanych jest około 200 gatunków grzybów Candida. Sprawcą 90 proc. wszystkich infekcji grzybiczych jest odmiana Candida albicans. Resztę zakażeń wywołują C. tropicalis, C. glabrata, C. krusei, C. lusitaniae oraz C. parapsilosis(często zasiedlająca śluzówkę jelit, gardła, jamy ustnej, dróg moczowych, pochwy i prostaty).

Toksyny wytwarzane przez Candida albicans

Toksyny i metabolity wytwarzane przez grzyby stanowią niebezpieczeństwo dla organizmu żywiciela. Naruszają błonę śluzowa jelita cienkiego, zmniejszają powierzchnię wchłaniania składników pokarmowych, uszkadzają śluzówkę jelita grubego, powodują przenikanie toksyn, alergenów, metali ciężkich z masy kałowej do organizmu.

Oddziałują na organizm wywołując objawy podobne do innych chorób, na przykład nerwicy, chorób reumatycznych, bakteryjnych infekcji jelitowych, depresji, schizofrenii. A leczenie takiego schorzenia, jak grzybica jest czasochłonne.

Objawy Candidy

Bardzo wiele symptomów, pozornie nie związanych ze sobą, może być sygnałem, że w organizmie zagnieździł się drożdżak Candida albicans

– przewlekłe zmęczenie;– cienie pod oczami;
– biały nalot na języku;– wysypki;
– nudności, gazy, wzdęcia, biegunki;– katar sienny;
– niepohamowany apetyt na słodycze;– infekcje uszy;
– brzydki zapach z ust;– nietolerancja glutenu;
– bóle brzucha;– stany depresyjne;
– problemy z zatokami;– kłopoty z koncentracją, pamięcią;
– bóle stawów;– problemy ze snem;
– bóle głowy;– infekcje narządów płciowych;
– stany podgorączkowe;– uczucie zmęczonych nóg

Grzybica to schorzenie, które może okazać się dla człowieka bardzo groźne, mimo tego, że wcale na takie nie wygląda. Dzieje się tak ponieważ objawia się najczęściej, gdy organizm jest osłabiony, wykorzystuje to do rozprzestrzenienia się w organizmie człowieka.

Kiedy już to zrobi zaczyna uszkadzać różne tkanki, co zwiększa ryzyko rozwoju schorzeń takich, jak reumatoidalne zapalenie stawów – RZS, choroby Hasimoto, wrzodziejącego zapalenia jelita, choroby Leśniewskiego – crohna, a także cukrzycy typu I, tocznia, jaskry ,łuszczycy.

Co więcej może spowodować także różne inne grzybice, jak np. jelit, ogólnoustrojowe, a nawet narządów płciowych, dlatego nie wolno jej lekceważyć.

Diagnostyka i leczenie grzybicy wg. medycyny akademickiej

Tradycyjna medycyna nie podaje informacji na temat rozpoznawania schorzeń, jakie wywoływane są przez grzyby Candida albicans. W związku z tym zwykli lekarze nie posiadają wiedzy oraz nie są oni przygotowani do diagnostyki oraz leczenia grzybicy.

W podręcznikach dla studentów medycyny brak wiadomości na temat grzybic powodowanych Candidą lub są one bardzo enigmatyczne. Ponieważ lekarze nie rozpoznają objawów tych chorób, więc laboratoria też nie są przygotowane do ich diagnostyki.

Źródło:”Nie dajsięzjeść grzybom Candida” Janus Andrzej

Pozostają zatem naturalne, alternatywne sposoby diagnostyki takie jak:

Domowy test Candidy

Wystarczy rano splunąć do szklanki z czystą wodą, odczekać 30 minut i ocenić. Jeśli ślina wypłynęła na powierzchnię, a woda pozostała czysta to otrzymujemy wynik negatywny. Jeśli natomiast woda jest zmącona(mętna) bądź przyjęła strukturę tasiemkową oznacza to, że organizm zaatakowały grzyby pasożytnicze.

Diagnostyka i leczenie grzybicy w klinice

Wykonujemy specjalistyczne testy na Candidę oraz indywidualnie dobrane terapie biorezonansowe. Koncentrujemy się na dwóch podstawowych kierunkach walki z grzybicą: likwidacji patogenów oraz wzmacnianiu funkcji systemu odpornościowego.

Dodatkowo wspomagamy organizm w eliminacji toksyn przez narządy i układy wydalnicze: nerki, układ pokarmowy, oddechowy i skórę. Przywracamy naturalną florę jelit oraz wygaszamy reakcje alergiczne będące wynikiem zagrzybienia. W ten sposób możemy stosować metody skutecznego leczenia grzybicy.

Jako nieliczni w Polsce posiadamy aparat Bicom Optima i co się z tym wiąże kanał drugi, który zwiększa skuteczność leczenia oraz skraca czas trwania terapii.

Atutem naszych terapii jest bezpieczeństwo, brak skutków ubocznych, bezinwazyjność i bezbolesność w leczeniu choroby wywołanej przez Candida albicans.

Kilka wskazówek dla naszych pacjentów:

  • Warto rozpocząć dzień od wypicia bardzo prostej mikstury – ciepłej wody z wyciśniętym sokiem z jednej cytryny. Candida albicans a nie lubi kwaśnego, a antybakteryjne właściwości cytryny są blokadą dla jej rozmnażania. Ciepły napój spożyty rano zadziała regenerująco na system trawienny;
  • Staraj się dokładnie gryźć i przeżuwać pokarm aby owoce i produkty skrobiowe zostały dokładnie strawione, a następnie wchłonięte w jelicie cienkim. Cukry proste nie przedostaną się wtedy do jelita grubego;
  • Nie spożywaj nadmiernej ilości cukrów prostych. Organizm nie jest ich w stanie strawić i wchłonąć w tak dużej ilości. W związku z czym przenikają do jelita grubego prowokując grzyby do nadmiernego namnażania.
  • Staraj się nie przyjmować antybiotyków, sulfonamidów i innych chemicznych preparatów farmaceutycznych. A jeśli już musisz to koniecznie stosuj probiotyki. Już jedna tabletka antybiotyku przeciwbakteryjnego zaburza ilościową homeostazę drobnoustrojów jelitowych na korzyść Candidy. Niszczy także pałeczki kwasu mlekowego, które w normalnych warunkach zapobiegają namnażaniu się drożdżaków;
  • Staraj się odżywiać produktami spożywczymi wyłącznie naturalnymi, świeżymi i nieprzetworzonymi przez przemysł.
  • Pomocne jest wprowadzenie do diety nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Mają one silne właściwości przeciwzapalne. Zaleca się spożywanie nieoczyszczonego oleju z siemienia lnianego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno (3-5 łyżek w ciągu dnia). Można także stosować tran rybi.
  • Jedz czosnek– zawiera on allicynę o silnym działaniu bakteriobójczym. Allicyna nie niszczy przyjaznych bakterii – pałeczek kwasu mlekowego.