Glutation – cudowny antyoksydant


Glutation określany jest mianem najważniejszego przeciwutleniacza ludzkiego ciała oraz kluczem do zdrowia i długowieczności.


O skuteczności terapii glutationem z doktor Beatą Neską, internistą, specjalistą medycyny estetycznej, ekspertem zdrowia w telewizji TVN Meteo Active rozmawia Tomasz Gregorczyk.

Tomasz Gregorczyk: Co to takiego jest glutation?

Dr Beata Neska: Jest to tripeptyd (czyli białko) zbudowane z glicyny, cysteiny i kwasu glutaminowego. Naturalna substancja występująca we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych. W przeciwieństwie do innych antyoksydantów jakimi są witaminy A, E, C jest to cząsteczka, która działa wewnątrzkomórkowo.


TG: Od kiedy znany jest glutation?

BN: Jest to tripeptyd (czyli białko) zbudowane z glicyny, cysteiny i kwasu glutaminowego. Naturalna substancja występująca we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych. W przeciwieństwie do innych antyoksydantów jakimi są witaminy A, E, C jest to cząsteczka, która działa wewnątrzkomórkowo.


TG: Jakie są najważniejsze funkcje glutationu?

BN: Każdy z nas powinien zadbać o właściwy poziom glutationu, ponieważ pełni on bardzo istotne funkcje w organizmie.


  • Przede wszystkim jest niezbędny w walce z wolnymi rodnikami, które są zagrożeniem przy niemal każdej chorobie oraz są uważane za główną przyczynę procesu starzenia.
  • Usuwa stres oksydacyjny będący podłożem większości chorób szczególnie u osób w podeszłym wieku. Są to takie choroby jak: miażdżyca, reumatyzm, cukrzyca, udar, zaćma, choroby układu krwionośnego, Parkinson czy Alzheimer.
  • Glutation stymuluje prawidłowe działanie układu immunologicznego poprzez zwiększenie produkcji białych krwinek. Dzięki temu organizm może skutecznie wykrywać i niszczyć bakterie, wirusy, obce antygeny oraz komórki nowotworowe a także zapobiegać ich mnożeniu się.
  • Stanowi naturalną ochronę organizmu przed działaniem chemio i radioterapii. Komórki nowotworowe nie są zdolne do produkcji glutationu w przeciwieństwie do zdrowych. Z kolei wysoki poziom glutationu w zdrowych komórkach osłabia skutki uboczne terapii antynowotworowych (m.in. wymioty, nudności, biegunkę, wypadanie włosów).
  • Ma działanie detoksykacyjne, co jest szczególnie istotne dla współczesnego człowieka narażonego na zanieczyszczenie środowiska. Oczyszcza organizm z metali ciężkich, pestycydów, herbicydów, szkodliwych substancji będących czynnikami raka. Toksyny są rozpuszczane, rozkładane i wydalane z organizmu co z kolei wspomaga prawidłową pracę wątroby.
  • Glutation sprzyja osobom prowadzącym aktywny tryb życia, sportowcom, kulturystom. Poprawia wydolność, skraca czas potrzebny na regenerację, sprzyja utrzymaniu odpowiedniej siły mięśniowej, oczyszcza organizm. Co więcej, hamuje aktywność kortyzolu co jednocześnie wspomaga pracę i syntezę testosteronu. Chroni wątrobę przed uszkodzeniem wynikającym z niepożądanych skutków działania steroidów anabolicznych.
  • Uczestniczy w transporcie aminokwasów, odpowiada za produkcję koenzymów.
  • Wiąże się z chorobami autoimmunologicznymi, chorzy tacy mają dużo niższe poziomy glutationu. W literaturze fachowej opisywana jest próba kliniczna z 2012 roku, w efekcie której zwiększenie poziomu glutationu poprawiło w znacznym stopniu stan zdrowia chorych na toczeń układowy zmniejszając ich wynik w skali SLEDA średnio z ponad 9 punktów do 6. Poprawa taka porównywana jest ze skutecznością drogich leków mających jednak niekiedy potworne skutki uboczne.
  • Wiąże się z autyzmem ze względu na występowanie wyższego poziomu stresu oksydacyjnego u dzieci autystycznych. Zespół badaczy z Uniwersytetu w Arkansas pod kierownictwem Jilla Jamesa udowodnił, że aż w 4/5 przypadkach autyzmu występuje spory spadek poziomu glutationu z powodu nie prawidłowo funkcjonujących genów związanych z metabolizmem glutationu. Pojawiła się hipoteza, że wiele dzieci autystycznych było niezdolnych do samodzielnej obrony przed neurotokskycznym działaniem metali ciężkich.

TG: Dlaczego należy dbać o odpowiedni poziom glutationu?

BN: Niewątpliwie jest to czynnik warunkujący zdrowie i długowieczność. Bez obecności glutationu organizm podlegałby nieustającemu utlenianiu i niszczeniu, nie byłby w stanie bronić się przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusowymi, następowałby zwiększony rozwój komórek nowotworowych. Pod wpływem gromadzących się toksyn wątroba ulegałaby uszkodzeniu. Jednocześnie niski poziom glutationu we krwi jest realny i oznacza stan patologiczny naszego organizmu, świadczący o problemach z usuwaniem wolnych rodników.


TG: Jak podnieść poziom glutationu?

BN: Należy stosować dietę bogatą w antyoksydanty czyli wszelkiego rodzaju pokarmy roślinne. Unikać źródeł wolnych rodników tj. pokarmów wysoko przetworzonych, tłuszczów trans, papierosów, alkoholu oraz paracetamolu. Pomocne jest regularne stosowanie ozonoterapii, która zwiększa poziom glutationu w organizmie powodując kontrolowany stres oksydacyjny.

Najprościej jednak po prostu suplementować glutation, gdyż niestety im jesteśmy starsi tym jego poziom ulega stopniowemu obniżeniu. W klinice Brt Medic suplementujemy glutaion wykonując wlewy dożylne oraz zastrzyki.

W celu szybszej optymalizacji jego poziomu zalecamy wlewy glutationu z N-acetylocysteiną (która zmienia formę glutationu w zredukowaną tj. formę aktywną), kwasem alfa-liponowym lub witaminą C. Optymalne dawkowanie domięśniowe to 2 razy w tygodniu, 300-600 mg na zastrzyk.


Literatura:

  • Witek B., Tabara J., Świderska-Kołacz G., Kołątaj A., The Reduced Glutatione Level and Glutathione Enzymes Activity with the Blood Storage, Uniwersytet Jana Kochanowskiego, 2016.
  • Labrou N., Flemetakis E., Glutathione, Nova Biomedical, 2013.
  • Ługowski M., Saczko J., Kulbacka J., Banaś T., Reaktywne formy tlenu i azotu, Wrocław 2011.
  • Gutmann J., Glutation Twój klucz do zdrowia, Warszawa 2010.