Czasami naszemu organizmowi nie podoba się to czym go karmimy. Wówczas zaczyna się w nim gromadzić za dużo toksyn, złogów i substancji gnilnych. Z zanieczyszczonego jelita grubego szkodliwe substancje wracają do krwi, siejąc spustoszenie w całym organizmie. Przeciążona wątroba zaczyna pracować słabiej i wolniej odtruwa ustrój. Organizm reaguje w sposób wyolbrzymiony objawami alergii pokarmowej. Zaczynają się:

  • wymioty;
  • biegunka;
  • wysypki skórne;
  • wyprysk;
  • swędzenie;
  • pokrzywka;
  • lęk;
  • bezsenność;
  • zmęczenie;
  • zapalenie lub bóle stawów;
  • zespół jelita drażliwego;
  • niestrawność;
  • duszność;
  • refluks;
  • bóle brzucha;
  • trądzik;
  • zaburzenia oddychania;
  • migreny;
  • infekcje drożdżakowe;
  • katar

Cechą charakterystyczną alergii pokarmowej jest to, że ma ona niejednokrotnie charakter wielonarządowy. Niewykryte  alergie pokarmowe są w stanie wywołać wiele różnych dolegliwości często nie kojarzonych z alergią. Alergenem może być właściwie wszystko.

Najczęściej jednak uczulają:

  • białko mleka krowiego;
  • białko jaja (gotowanie, pieczenie czy zamrażanie nie zmniejsza właściwości uczulających jajek);
  • ryby i skorupiaki;
  • wołowina;
  • cytrusy;
  • truskawki;
  • pomidory;
  • kiwi;
  • seler;
  • pietruszka;
  • orzechy ziemne;
  • orzechy włoskie;
  • orzechy arachidowe;
  • pszenica;
  • jęczmień;
  • żyto;
  • owies;
  • cukier;
  • kakao;
  • czekolada;
  • grzyby (pleśnie i drożdże);
  • alkohol;
  • soja;
  • aromaty spożywcze;
  • barwniki spożywcze;
  • benzoesany (E210 – E219) dodawane m.in. do konserw;
  • dwutlenek siarki (E220);
  • tartrazyna (E102);
  • glutaminian sodu (E621);
  • azotan sodu (E251);
  • azotan potasu (E252)

Reakcje krzyżowe

Pokarmy roślinne mogą dodatkowo reagować krzyżowo z pyłkami roślin. Na przykład alergen jabłka jest silnie spokrewniony z alergenem brzozy. Oznacza to, że pacjent u którego stwierdzono nadwrażliwość na pyłek brzozy, może reagować dolegliwościami chorobowymi po zjedzeniu jabłka.

Inne reakcje krzyżowe:

  • marchew, orzech laskowy, pyłek brzozy;
  • kiwi i pyłek traw;
  • seler i bylica pospolita (chwast);
  • banan, melon i ambrozja

Niektórych alergenów nie można zdiagnozować metodami laboratoryjnymi, ale jest to w pełni możliwe za pomocą aparatu Bicom Optima. 

Nie wszystkie pokarmy wymienione bowiem jako najczęściej uczulające wywołują ostrą  reakcję alergiczną związaną z aktywnością przeciwciał IgE.

Mimo to, z czasem stają się coraz większym obciążeniem i problemem dla naszego układu odpornościowego, wywołując wiele objawów alergicznych.
Dzięki aparatowi Bicom Optima możemy bezboleśnie i szybko przetestować 200 alergenów pokarmowych.

Nierzadko pod wpływem odpowiednio przeprowadzonej terapii alergenów centralnych w naszej klinice wraca tolerancja organizmu na pozostałe obciążenia. I tak, likwidując np. alergię na białko mleka możemy się pozbyć innej alergii np. na truskawki.

W klinice ATG Medic można wykonać trzy rodzaje testów alergii pokarmowych: mały, duży oraz duży rozszerzony

W skład dużego testu alergenów pokarmowych wchodzi 200 produktów:

1.  jabłko 
2.  morela101. ocet winny
3.  banan102. orzech włoski
4.  wołowina103. mąka pszenna zwyczajna
5.  czarna porzeczka104. mąka pszenna organiczna, niebielona
6.  masło105. mąka pszenna z środkami spulchniającymi
7.  marchew106. mąka pszenna pełnoziarnista, organiczna
8.  kalafior107. drożdże piekarskie
9.  seler108. drożdże piwowarskie
10.  ser krowi109. anchois w solance
11.  kurczak110. bakłażan
12.  dorsz111. awokado
13.  cukinia112. bazylia
14.  ogórek113. jagoda
15.  jajko114. brokuły
16.  czosnek115. seler
17.  winogrona116. ser wegetariański
18.  szynka117. wiśnie
19.  orzech laskowy118. chili, czerwone i zielone
20.  miód119. cynamon
21.  kiwi120. czekolada
22.  jagnięcina121. kolendra
23.  cytryna122. krab
24.  sałata123. żurawina
25.  malino-jeżyna124. kminek
26.  dynia125. cykoria
27.  mleko krowie126. imbir
28.  mięta127. gluten
29.  mieszanka słodyczy128. mleko kozie
30.  pieczarka129. plamiak (ryba)
31.  cebula130. roszponka
32.  pomarańcza131. por
33.  pietruszka132. traw cytrynowa
34.  pasternak133. homar
35.  groszek134. makrela
36.  brzoskwinia135. mango
37.  orzech ziemny136. małż
38.  gruszka137. musztarda
39.  papryka138. okra
40.  ananas139. kapusta właściwa chińska (pak choi)
41.  płastuga (ryba)140. papaja
42.  śliwka141. orzech pekan, orzesznik jadalny
43.  wieprzowina142. pieprz
44.  ziemniak143. kasza quinoa, organiczna
45.  krewetka144. sałata radicchio (bordowe liście)
46.  pestki dyni145 rukola
47.  rabarbar146. szałwia
48.  ziarno sezamowe147. sardynki w solance
49.  szpinak148. szczaw
50.  truskawka149. mąka orkiszowa, organiczna
51.  ziarno słonecznika150. dynia piżmowa
52.  pomidor151. kałamarnica
53.  tuńczyk152. ziemniak słodki
54.  indyk153. estragon
55.  rukiew154. tymianek
56.  fiolka155. pstrąg
57.  migdały156. kurkuma
58.  proszek do pieczenia157. yam (ziemniak)
59.  kasza jęczmienna158.  jogurt z mleka krowiego
60.  burak159. szparagi
61.  jeżyna160. liść laurowy
62.  orzech brazylijski161. kminek
63.  bób162. kardamon
64.  brukselka163. papryka ostra
65.  Kasza gryczana164.kasztan jadalny
66.  kapusta165.szczypiorek
67.  chleb świętojański166. klementynka (cytrus)
68.  orzech nerkowca167. goździki
69.  groch włoski168. koperek
70.  kakao169. koper włoski
71.  orzech kokosowy170. karczochy
72.  kawa171. agrest
73.  kukurydza172. renkloda
74.  mąka kukurydziana/ skrobia kukurydz.173. chrzan
75.  daktyl174. słonecznik bulwiasty
76.  figa175. jarmuż
77.  glukoza176. kalarepa
78.  grejpfrut177. kumkwat
79.  chmiel178.limonka
80.  soczewica brązowa179. orzech makadamia
81.  ekstrakt słodowy180. przyprawa z gałki muszkatołowej
82.  melon181. mandarynka
83.  proso182. majeranek
84.  owies183. gałka muszkatołowa
85.  owies organiczny184. oregano
86.  oliwa z oliwek185. papryka
87.  rzodkiewka186. marakuja
88.  malina187. jagoda Inków, miechunka peruwiańska
89.  ryż biały, długi188. orzech pinii
90.  ryż biały, krótkie ziarno189. pistacje
91.  ryż brązowy organiczny, długi190. granat
92.  fasola szparagowa191. mak
93.  żyto192. czerwona kapusta
94.  łosoś193. czerwona porzeczka
95.  mąka sojowa194. rozmaryn
96.  cukier biały  z buraka cukrowego195. szafran
97.  cukier trzcinowy196. karambola
98.  cukier brązowy demerara197. anyż
99.  rodzynka198. karambola (owoc)
  100.  ocet199.  mandarynka
 200. arbuz

Mały test alergenów pokarmowych obejmuje 58 alergenów:

1.  jęczmień30. kurczak
2.  kasza gryczana31. baranina
3.  kukurydza32. wieprzowina
4.  proso33. cielęcina
5.  owies34. żółtko jaja
6.  ryż35 białko jaja
7.  żyto36. kawa
8.  sezam37. herbata
9.  orkisz38. miód
10.  pszenica39. cukier
11.  gluten40. kakao
12.  drożdże41. migdał
13.  dorsz+śledź42. orzech laskowy
14.  węgorz+małże+krew.+łosoś+sardyn.+sola43. orzech ziemny
15.  dorsz44. orzech włoski
16.  śledź45. jabłko
17.  makrela46. morela
18.  flądra47. banan
19.  łosoś48. wiśnia
20.  fasola49. porzeczka
21.  marchew50. agrest
22.  cebula51. winogrona
23.  ziemniaki52. grejpfrut
24.  szpinak53. cytryna
25.  pomidor54. pomarańcza
26.  białko mleka krowiego55. brzoskwinia
27.  laktoza56. gruszka
28.  soja57. malina
29.  wołowina58. truskawka

Test duży rozszerzony (ponad 240 produktów) obejmuje alergeny znajdujące się w teście małym oraz dużym (łącznie).